Dyk i Similan öarnas nationalpark


Similan Islands National Park består av 9 olika öar belägna i Andaman Havet, ungefär 90 km nordväst om Phuket. Ön deklarerades som nationalpark 1982.

Similan öarna klassificeras som en av de bästa dykplatserna i världen. Detta var dykpionjären Jaques Costeaus favoritplats. För att behålla undervattenlivet på dessa korallrev så rikt som möjligt är fiskning ej tillåten. Alla dyk- och andra båtar- använder bojar istället för ankare för att skona korallerna. Vi hoppas att Thailändarna kommer skydda detta extraordinära vattenrike för kommande generationer.

Öarna är av granitsten med vackra vita stränder. Sanden är lika vit som på Raya Island om man jämför med den gulaktiga sanden på Phuket. Öarna är täckta av tropisk vegetation och på vissa av öarna finns det fantastiska gångstigar som går rakt in i den grönskande djungeln. Vattentemperaturen är ca 29 grader året runt, det kan bli lite svalare under Dec-Feb månad. Normalt sett räcker en ”shorty” våtdräkt på 3 mm, även om vissa dykare föredrar 5 mm heltäckande dykdräkter när man gör flera dyk. Visibiliteten är vanligtvis runt 30 meter, förutom i april-maj då det finns mycket plankton i vattnet. Samtidigt så attraherar plankton stora fiskar såsom mantor och valhajar.

Det finns över 200 typer av hårda koraller på den östra sidan av öarna och färgglada mjuka koraller på västra sidan. Stora klippblock med intressanta grottor gör också att dykplatsen är väldigt attraktiv. Det är otroligt så många olika fiskarter du kan se när du dyker på Similans; Napoleon fisk, barracudor, rockor, sköldpaddor och valhajar- de ger dig alla oförglömliga minnen.

Raya Divers organiserar dyk och snorkelturer till Similan Islands och Koh Bon, som ligger norr om Similans från Phuket och Krabi. Den andra möjligheten att se Similan Islands är att åka på 4 dagars tur på Queen Scuba Dive båten. Den besöker både Similin Islands, Koh Bon, Koh Tachai och Richelieu Rock.

© COPYRIGHT 2012 RAYA DIVERS CO., LTD.