Dykplatser

Dykning i södra Thailands tropiska vatten är en oförglömlig upplevelse. Phuket är en av de få semesterdestinationerna i världen som erbjuder flera olika dykmöjligheter inom ett relativt litet område.

Vi har delat upp våra dyksajter i 5 olika huvudområden: Phuket, Raya-öarna, Khao Lak, Krabi och Koh Lanta.

Här följer en kortfattad beskrivning av de olika dykplatserna för att hjälpa dig att välja ditt resemål.

Phukets dykplatser

(klicka här för att få en mer detaljerad beskrivning av de olika dykplatserna)

Phuket erbjuder absolut flest alternativ för din dyksemester. Du kan göra dagsturer till alla dykområden runt Raya-öarna eller åka ända upp till Similan-öarna som beskrivs som en av världens 10 bästa dykplatser. Dagsturer ordnas även till dykplatser sydost om Phuket där bl.a King Cruiser vraket, Shark Point, Koh Doc Mai och Anemone Reef finns. Dessa är väldigt intressanta dykplatser, men ibland kan den hårda havsgången göra sikten sämre än på de andra dykplatserna. King Cruiser är en väldigt populär dykplats vilket gör att där kan det ibland finnas ett flertal dykfartyg samtidigt. Minus med Phuket är de långa avstånden till de olika dykplatserna: Raya-öarna 1,5-2,5 timmar och till Similan 3-3,5 timmar.

Raya öarnas dykplatser

(klicka här för att få en mer detaljerad beskrivning av de olika dykplatserna)

Raya Yai ön är omgivet av vackra hårda korallrev. Dykplatserna har mest svagt sluttande korallväggar ända ner till 20-30 meters djup och är fullt av liv och rörelse. Havsströmmarna är svaga, vilket gör destinationen till en perfekt plats att börja sin dykkarriär på och även ett bra alternativ för en certifierad dykare att göra enkla och avslappnande strömdyk.

Raya Noi är nästa ö till söder och erbjuder en av de rikaste mjuka korallrev i Thailand. Det akvatiska livet liknar Raya Yai's dykmiljö men på Raya Noi har dykare oftast en större chans att se större fiskar och mantor. Nackdelen med dessa orörda dykplatser är de väldigt starka strömmarna och de är därför lämpade för de mer erfarna dykarna. Vid nymåne och fullmåne förstärker solens och månens dragningskraft varandra, och tidvattnet är därför kraftigast under denna period (= starkast strömmar) och under dessa tider är det inte möjligt att dyka på Raya Noi.

Fördelen med dyk på Raya Yai är att alla dykplatser finns i närheten: du behöver bara 5-20 minuter med båt för att nå Raya Yais dyksajter och ca 30 minuter - 1 timme till Raya Noi dyksajter.

Dagsturer till Similan-öarna är inte möjliga från detta område men du kan däremot åka på en 4-dagars dyksafari till Similan-öarnas nationalpark.

Khao Laks dykplatser (=Similan-öarnas Nationalpark)

(klicka här för att få en mer detaljerad beskrivning av de olika dykplatserna)

Khao Lak är beläget på Thailands västkust, 57 km från Similan-öarnas nationalpark. Similan-öarna är förmodligen en av de bästa dykområdena i världen. Det erbjuder ett stort antal dykplatser och under vattenytan finns dramatiska klippformationer och ett enormt utbud av fiskarter. Den östra sidan av ön erbjuder intressanta väggdyk, väggar fyllda med mjuka koraller och rikt marint liv. De västra dykplatserna är mer klippor och har kraftfulla bottenformationer fyllda med grottor och bergrum. Dessutom sticker reven upp mitt ute i havet och erbjuder oförglömliga dyk med hajar, rockor och andra större fiskar.
Från Khao Lak går det dagsturer dagligen till Similan.  Du kan även ta dig till Similan-öarna för en dagstur från Phuket eller Krabi. Vi har turer från dessa destinationer ett par gånger i veckan. Ett annat bra alternativ är att åka på en 4-dagars liveaboard kryssning, och då förutom på Similans dykplatser även få dyka utanför de norra öarna Koh Bon, Koh Tachai, Surin-öarna och den berömda Richelieu Rock.

Krabis dykplatser

(klicka här för att få en mer detaljerad beskrivning av de olika dykplatserna)

Krabi har mycket att erbjuda dykare för olika nivåer tack vare variarande dykplatser. Lokala dyk arrangeras då vädret är lugnt (annars kan sikten vara dålig) till närliggande platser där trevliga och enkla grunda dyk är möjliga. De flesta dagsturer går ändå till Phi Phi öarna där det finns flera dykplatser att välja mellan. Dessa dykplatser har ett mycket rikt marint liv och är omringade av en blandning av hårda och mjuka koraller. Längre bort i syd finns de allra bästa platserna: Koh Haa Yai, Hin Daeng och Hin Muang. På dessa 3 dykplatser hittar man större fiskar och Koh Haa Yai har intressanta grottor att utforska. Dykning på Similan-öarna är också möjligt från Krabi med dagstur eller liveaboard kryssningar. Krabi har många bra dykplatser i närheten men några av de bästa ligger lite längre ut (2,5-3,5 timmar).

Koh Lantas dykplatser

(klicka här för att få en mer detaljerad beskrivning av de olika dykplatserna)

Tack vare det utmärkta läget, har Koh Lanta blivit en av dykarnas favoritdestinationer. Näst intill alla destinationer finns på ett relativt kort båtavstånd. Du kan smidigt dyka på Koh Lantas och Krabis bästa dykplatser och dessutom en del andra som man inte kan nå från de andra destinationerna. Många erfarna dykare har Koh Lanta som sin favoritdestination i Thailand eftersom det finns många djupa dykplatser. Dessutom erbjuder Koh Haa Yai grottor med spännande upplevelser för intresserade dykare.

© COPYRIGHT 2012 RAYA DIVERS CO., LTD.